Recent Posts

Archive

Tags

Carbofex Puutarha & Kauppa lehdessä

Biohiilen pioneeri parantaa maailmaa

Sampo Tukiainen on biohiililaitos Carbofexin toimitusjohtaja, joka tekee ekologisia valintoja niin yrittäjänä kuin perheenisänäkin.

Tampereen Telliskivessä, graffitien koristamassa Hiedanrannassa sijaitsevan Carbofexin kahvipöydässä on paperimukien ja teepussien lisäksi vähemmän tyypillistä kahvipöydän täytettä, nimittäin biohiiltä.

BIOHIILIYRITYS Carbofexin tämänhetkinen päätuote on biohiili. – Se voisi olla myös energia. Tuotamme biohiilen lisäksi pyrolyysiöljyä ja -kaasua sekä lämpöä. Esimerkiksi Tampereen Sähkö ostaa pyrolyysikaasua kaukolämmön tekemiseen, toimitusjohtaja Sampo Tukiainen kertoo. – Suunnitteilla oleva kaupunginosa Hiedanranta on täydellinen paikka meille. Täällä on oikeasti niitä kohteita, joihin tarvitaan ratkaisu, kuten saastuneiden maiden puhdistus ja lähellä oleva iso kosteikko, josta yritän saada virkistysalueen. Täällä kaupunkikulttuuri ja ideat kukoistavat. Tampereelle rakenteilla oleva ratikka tulee kulkemaan ihan vierestä.

RAVINTEIDEN JA VEDEN PIDÄTYSKYKY, hulevesien suodatus, epäpuhtauksien sitominen, ympäristönsuojelu, maanparannus – biohiilen hyötyjä ei enää tarvitse selittää puutarha-alan ihmisille. Esimerkiksi yhä tiiviimmässä kaupunkirakentamisessa biohiilen käytön ansioista ei tarvitse ohjata vesiä vedenpuhdistamoon, mistä syntyy säästöä. – Biohiili on sateenvarjotermi kaikelle biohiileen liittyvälle. Nyt ollaan menossa siinä, että aletaan ymmärtää, missä biohiiltä voi käyttää ja miten sitä saa tuotettua järkevästi. Tukiainen ei katsele suopeasti metsien hakkaamista hakkeeksi. – Nämäkin varat hupenevat, enkä halua, että metsä uhrataan ja ilmastonmuutosta kiihdyttävät hiilidioksidipäästöt kasvavat. Metsillä on muutakin arvoa, kuten luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen. – Viljantuotannon ja peltoviljelyn biomassat ovat vielä täysin hyödyntämättä biohiilen raakaaineina, Tukiainen pohtii.

BIOHIILEN Tukiainen pyrkii saamaan sellaisiin kohteisiin, joissa se vaikuttaa lumipalloefektin kaltaisesti. – Esimerkiksi ensin biohiili syötetään lehmille vähentämään metaanituotantoa, sitten se parantaa lannan energiataloutta, siirtyy lannan mukana tehostamaan kompostointia ja parantaa kompostina maaperää. Kerran systeemiin saatu biohiili tuottaa 3–5-kertaisesti arvoa.

’’TOIMITUSJOHTAJA JA KEKSIJÄ’’ Tukiainen kuvaa itseään ja rooliaan osuvasti. Laaja poikkitieteellinen lähestyminen kuuluu puhevirrassa. – Olemme samaan aikaan hiilen valmistaja ja teknologiayritys, johon on käytetty miljoonia rahaa. Olemme olleet monessa asiassa ensimmäisiä. Kun keksii jotain uutta, kaiken joutuu kokeilemaan. Sitten muut matkivat ja pitää taas keksiä uutta.

TULEVAISUUDESSA on tarkoitus myydä hiilen valmistukseen liittyviä laitteita, samoin valmistaa ja pakata kasvualustahiiltä. – Sama hiili ei käy kaikkeen, kun puhutaan kasvihuoneen tai taimiston kasvualoista, pelloista tai viherrakentamisesta. Eviran kanssa pitää saada asiat selväksi, ja voi olla, että puhtaasti biohiilestä tehdylle kasvualustalle pitää vielä rekisteröidä uusi tyyppinimi.

NELJÄN LAPSEN ISÄ osti viisi vuotta sitten umpikaupunkilaisena maatilan Ylöjärveltä. Hän jatkaa maailmanparannusta vapaa-ajallakin pyrkien omavaraisuuteen lehmien ja mansikanviljelyn avulla. – Emme voi jatkaa velaksi elämistä. Meillä on vastuu tuleville sukupolville niin yksilöinä kuin yrityksinä, Tukiainen kiteyttää.

CARBOFEX OY • Perustettu 2016 • Sijaitsee Tampereella • Palvelut: biohiilituotteet ja ratkaisut. Biohiili on eloperäisestä aineksesta pyrolyysin avulla valmistettua, kiinteää ja huokoista materiaalia. • Toimitusjohtaja Sampo Tukiainen. Työntekijöitä kuusi, joista osa omistajia, osa urakoitsijoita. • Ensimmäinen hiilineutraali lämpölaitos • Liikevaihto 2018: arvio 500 000 euroa

Juttu on julkaistu Puutarha&kauppa-lehdessä 4/2018.

CARBOFEX

Tehdaskartanonkatu 25, Tampere, Finland